Recept meseca: Čokoladni rjavčki (brownies)

Recept, ki redkokoga pusti ravnodušnega. ‘Brownies’ so verjetno ena najbolj znanih in priljubljenih sladic na svetu. Gre za okusne čokoladne biskvitne pravokotnike z orehi. Njihova priprava je zelo enostavna in ne vzame veliko časa.

 

Sestavine:
100 g masla
100 g plemenito grenke čokolade (70% kakava)
300 g sladkorja
ščepec soli
2 vrečki vanili sladkorja
3 velika jajca
125 g moke
2 žlici kakava v prahu
100 g orehov

 

Za preliv:
7 žlic sladke smetane
100 g grenke čokolade

 

Postopek:
Pečico segrejemo na 180C.
Maslo in čokolado stopimo v nizkem – srednje velikem loncu na šibkem ognju. Preden damo čokolado v maslo jo razdelimo na koščke. Počasi mešamo, da se maslo in čokolada raztopita. Lonec potegnemo z ognja, dodamo sladkor, sol in vanili sladkor ter dobro premešamo.
Jajca ubijemo eno za drugim in jih posamično dodajamo zmesi ter stalno mešamo. Zmes prelijemo v skledo za mešanje.
Moko in kakav zmešamo ter orehe grobo nasekljamo. Čokoladno zmes miksamo eno minuto z električnim mešalnikom, da postane kremasta. Potem vmešamo orehe in dodamo mešanico moke in kakava ter stepamo še kakšno minuto.
Dno pravokotnega pekača, velikega približno 28×23 cm, obložimo s peki papirjem, napolnimo s testom in površino zgladimo. Na drugi rešetki od spodaj pečemo kakšnih 30 minut. Vzamemo ven in ohladimo na kuhinjski rešetki (15 min).

Za preliv segrejemo sladko smetano. Preden zavre jo odstavimo in z njo prelijemo na koščke narezano čokolado. Pustimo 5 min, da se čokolada stopi. Potem mešanico mešamo dokler se lepo ne poveže in postane ‘svilnata’.

 

Serviranje:
Biskvit obrnjeno položimo na servirni krožnik. Takoj prelijemo s čokolado in enakomerno razmažemo. Izdelek postavimo za par ur na hladno. Lahko tudi v hladilnik. Pred serviranjem narežemo na manjše pravokotnike ali rombe.

 

Dober tek!

 

P. S. Za ta kolač lahko uporabimo tudi tortni model. Kolač bo tako okrogle oblike vendar se lahko vseeno nareže na pravokotnike, kot je to v navadi za ‘brownies’.