Recept meseca: Kruh s semeni

Tradicionalna peka kruha sodi med najbolj spoštovanja vredne vrline naših mam, babic in prababic. Poleg posebnih vrlin pa zahteva tudi kar nekaj časa. Ker nam tega večinoma primanjkuje, smo zapisali recept, s katerim lahko kruh spečemo v dobri uri. Dobili smo ga od sosede Karmen, ki pravi, da se imenuje Davidov kruh. Ker je Karmen preverjeno dobra kuharica, ga z veseljem delimo naprej.
 
Sestavine:
500 g črne moke (moka iz pražit, ajdova, pirina …)
1 mala žlička soli
1 vrečka suhega kvasa
100 – 200 g semen (po želji)
5 dl radenske
 
Priprava:
Pečico segrejemo na 180 ˚C. Moko stresemo v večjo posodo za mešanje. Sol potresimo v moko naokrog ob robu posode. Kvas stresemo v sredino moke (naj se na začetku ne meša s soljo). Dodamo semena po želji (bučna, lanena, chia, sezam …). Malo premešamo in dolijemo radensko. Zmes dobro premešamo. Gostota bo odvisna od moke, ki jo uporabimo.
 
V vsakem primeru testo ni pregosto. Zlijemo ga v pekač (podolgovat, cca 15cmx34cm), prekrit s peki papirjem. Povrhu potresemo semena po želji. Kruh pečemo na 180 ˚C približno 40 – 50 minut. Malo naj po vrhu razpoka in porjavi.
 
Dober tek!