Recept meseca: Tahini keksi

Sezam nas spominja na poletje, na Mediteran in na Bližnji vzhod. Zato smo izbrali recept, kjer ima glavno vlogo tahini, sezamova pasta. Ta hranljiva sestavina je zelo vsestranska, saj jo lahko uporabimo v slanih ali sladkih receptih. Tokrat so na vrsti rahli sezamovi keksi.
 
Sestavine:
200 g masla (na sobni temperaturi)
1 skodelica sladkorja
1 skodelica tahinija
2 skodelici moke
½ čajne žličke soli
1 čajna žlička pecilnega praška
 
Priprava:
Mehko maslo in sladkor zmešamo skupaj in miksamo 5 min, da postane masa penasta. Dodamo tahini in dobro zmešamo, da se vse lepo poveže.
V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Te suhe sestavine počasi dodajamo mešanici s tahinijem. Dobro premešamo. Z malo žličko (ali malo zajemalko za sladoled) zajemamo maso in jo v poljubno velikih kupčkih razporedimo po pekaču obloženem s peki papirjem. Testo med peko malce zraste, tako da naj bo med kupčki malo prostora. Pekač naj bo velik toliko, da paše v hladilnik. Ko napolnimo pekač, ga namreč za eno uro postavimo v hladilnik (lahko tudi čez noč). Mase je za dva pekača.
 
Pečico segrejemo na 180˚C. Kekse pečemo v ogreti pečici 15 minut ali dokler se robovi ne obarvajo svetlo rjavo in je sredica čvrsta. Pekač vzamemo iz pečice in kekse pustimo pri miru 10 min, da se malo ohladijo. Potem jih prestavimo na mrežo in dovolimo, da se popolnoma ohladijo.
 
Serviranje:
Postrežemo čimprej 🙂 Kekse lahko po želji tudi prelijemo s stopljeno čokolado. Keksi so zelo rahli, tako da jih premikamo previdno.
 
Dober tek!
 
P.S. Skodelica (kot merska enota) naj bo iste velikosti kot kozarec s tahinijem (cca 2dl). Idejo smo povzeli po spletni strani http://thekitchensinkblog.com/.