Recept meseca: Teden dobrot 2017

Ali ste pripravljeni? GiBko je znami delil kar vse recepte letošnjega tedna dobrot! Prepričani smo, da bo v naših domovih v naslednjih dneh zelo lepo dišalo. Uživajte!

 

 

SLANI RECEPTI
Testo z zeljem in šunko

 

Sestavine:
1 kg kislega zelja
kumina
vegeta
listnato testo (1 zavoj – kupljen)
čebula
česen
kuhana vratovina (šink)
mleta sladka paprika
sir

 

Navodila:
Zelje operemo, narežemo in dodamo česen, čebulo in vegeto (ali kakšne druge začimbe) in sol (količine: vse po okusu).
V pekač zlagamo v slojih testo – zelje – šink – zelje – šink – zelje – testo. Povrhu testo premažemo z jajcem in potresemo z naribanim sirom, kumino in sladko papriko.
Pečemo na 200°C cca. 30 min na spodnji rešetki (sir lahko dodamo 15 min kasneje, da se ne speče preveč)

 

***
Carska pita

 

Sestavine:
4 jajca
1 jogurt ali kislo mleko
1 jogurtov lonček olja
2 kozarca moke
pecilni prašek
sol po želji
150g sira
150g ovčjega sira
150g šunke
5 kislih kumaric
2 rdeče kisle paprike

 

Navodila:
Zmiksamo jajca in nato dodamo vse sestavine, zmešamo in pečemo pri 200°C, dokler blago ne porjavi.

 

***
Pirina (ali 3 žita) rižota z bučkami in rukolo

 

Sestavine:
zrna pire ali 3 žit
čebula in česen
sesekljan paradižnik (lahko tudi že pripravljen v konzervi)
sol
bučke
olivno olje
rukola

 

Navodila:
Na olivnem olju podušimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo nasekljan paradižnik in česen, solimo, dodamo malo popra. Dušimo dokler se paradižnik ne razpusti, da nastane omaka. Posebej skuhamo večer prej namočeno piro in jo zmešamo z omako. Lahko se malo polijemo z vodo in po potrebi dodamo sol in poper. Bučko narežemo na kolobarje, jo popečemo na olivnem olju in dodamo rižoti. Rukolo operemo, narežemo na manjše kose in vmešamo v rižoto ter pokuhamo toliko, da rukola ovene.

 

***
Testenine s skutino omako in šunko

 

Sestavine:
Peresniki
250g polnomastne skute
250g smetane za kuhanje
na kocke narezana šunka
sol, peteršilj
parmezan

 

Navodila:
Posebej skuhamo peresnike, v drugi posodi pa najprej prepražimo šunko (lahko tudi piščanca/purana),
nato pa zmešamo skupaj skuto in smetano za kuhanje in malce pokuhamo. Zmešamo skupaj s testeninami in dodamo še peteršilj in parmezan.

 

 

SLADKI RECEPTI
Chocolate chip cookies – Piškoti s koščki čokolade

 

Sestavine:
288 g moke
1 čajna žlička sode bikarbone
1 čajna žlička soli
227 g masla
150 g sladkorja
165 g rjavega sladkorja
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
2 kom jajc
100 g čokoladne solzice

 

Navodila:
1. moka, soda, sol – zmešamo skupaj
2. maslo stopljeno, sladkor, vanilij – zmešamo in dodamo jajca
3. 1. damo v 2. in zmešamo
4. pečemo na 190 ˚C 11 minut

 

***
Recept za 24 velikih cimetovih piškotov

 

Sestavine:
230 g masla
2 čajna žlička vanilija
200 g sladkorja
70 g rjavega sladkorja
2 kom jajca
390 g moke
1 velika žlica cimeta
2 čajn žlički pecilnega praška
1 čajna žlička sode
0,25 čajna žlička soli

 

Za posip:
2 veliki žlici cimeta
50 g sladkorja

 

Navodila:
1. moka, soda, cimet, pecilni, sol – zmešamo skupaj
2. ostalo skupaj
3. 1. daš v 2. in zmešamo
4. kroglice povaljamo v cimetovem sladkorju
5. pečeš na 190 ˚C 11 minut

 

***
Brownies

 

Sestavine za en pekač:
250 g masla
250 g rjavega sladkorja
250 g navadne temne čokolade
180 g moke
50 g kakava v prahu
5 kom jajc
20 g masla za pekač
10 g vanilijevega sladkorja

 

Navodila:
V kozici skupaj stopimo maslo in jedilno čokolado, da nastane gladka zmes. Odstavimo, vmešamo rum in nekoliko ohladimo. V večji skledi zmešamo rjavi sladkor, vanilijev sladkor, moko in kakav v prahu. Prilijemo čokoladno zmes in dodamo jajca. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo enotno in gladko zmes.
Pečico ogrejemo na 180 °C. Pekač dobro namažemo z maslom in vanj vlijemo čokoladno zmes. Potisnemo ga v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Pečene brownieje dobro ohladimo. Ohlajene narežemo na kvadratke in postrežemo.

 

 

Dober tek in lepe praznike!