Recept meseca: Božični jačni liker

Ali ste vedeli, da ima izvor jajčnega likerja korenine v Angliji v 14. stoletju? Danes nam je večinoma poznan iz anglo-saksonskih filmov, kjer ga imenujejo Eggnog. Jajčni liker je tam zaščitni znak božičnih in novoletnih praznikov. V resnici je veliko boljši kot označuje njegovo ime … Poskusite!
 
Sestavine:
(Za 8 kozarcev)
700ml polnomastnega mleka
240ml sladke smetane
3 cimetove palčke
1 vanilijeva palčka (semena iz prerezane palčke) – ali žlička vanilijeve arome
1 čajna žlička muškatnega oreščka (in še malo za okras)
5 jajc (rumenjaki ločeni od beljakov) – čimbolj svežih
130g sladkorja
175ml Bacardi temnega ruma ali burbon-a
 
Priprava:
V kozico vlijemo mleko, sladko smetano, vanilijeva semena (ali aromo) in muškatni orešček. Zavremo na srednji temperaturi. Ko zmes zavre, odstranimo z ognja in pustimo, da se malo umiri. V večji posodi stepajmo rumenjake in sladkor dolgo časa, da se močno spenijo. Potem v jajca počasi vmešavajmo mlečno zmes. Stepajmo naprej, da se zmes lepo poveže. Zmesi dodajmo še rum ali burbon in malce premešajmo. Zmes prelijemo v steklenico ali drugo želeno posodo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. V hladilniku lahko liker stoji 3 dni.
 
Serviranje:
Preden postrežmo je treba stepsti beljake v veliki posodi. Beljake dobro stepemo, da se naredijo beli vrhovi. V beljake počasi dolivamo jajčni liker in mešamo dokler se lepo ne poveže. Nalijemo v lepe kozarce in povrhu potresemo malo muškatnega oreščka. Postrežemo najdražjim! 🙂
 
Na zdravje!
 
Vaši trenerji
 
P.S. Recept smo povzeli po Jamieju Oliverju.