Recept meseca: Creme Brulee

Ali ste že probali to pregrešno dobro francosko sladico? Mi jo radi pripravimo, ko dobimo na obiske koga, ki ima alergijo na gluten. Ali pa, ko nam soseda prinese sveža jajca. Mogoče se ne zdi tako na prvi pogled, vendar je tale recept res enostaven.

 
Sestavine (za šest posodic):
500 ml sladke smetane
5 rumenjakov
100 g sladkorja
1 žličko vanilijevega ekstrakta/esence
30 g sladkorja za posip (lahko rjavi)

 
Priprava:
V kozici segrejemo sladko smetano skoraj do vretja. Odmaknemo z ognja na stran. V drugi posodi dobro stepemo jajca in sladkor, da nastane svetla zmes. Slednjo zelo počasi vlijemo v posodo s smetano in hitro mešamo, da jajca ne zakrknejo. Posodo damo nazaj na šibek ogenj in mešamo, dokler se zmes malo ne zgosti. Ne stepajmo preveč, ker ne želimo, da bi se krema preveč spenila. Preden zmes zavre jo odstavimo in pustimo, da se malo ohladi (in posede).
 

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pripravimo si male posodice za Creme Brulee (premera cca 4cm) in globok pladenj, v katerega lahko zložimo 6 posodic. Kremo vlijemo enakomerno v vse posodice. V pladenj nato vlijemo vročo vodo do višine 2/3 posodic, saj želimo, da se creme brulee kuha/peče v vodni kopeli. Potem previdno vstavimo poln pekač v ogreto pečico. Creme brulee je pečen po 10-15 minutah. Pekač vzamemo iz pečice in posodice previdno vzamemo iz vroče vode. Vsebina je še tekoča, tako da je treba paziti, da jo čimmanj premikamo. Malce pustimo, da se zunaj ohladijo, potem pa posodice s kremo prestavimo v hladilnik čez noč. Tako se bo krema namreč strdila.
 
Serviranje:
Preden želimo Creme Brulee postreči po vsakem posujemo malo sladkorja. Ta sladkor moramo še karamelizirati. To nalažje naredimo z ročnim gorilnikom ali v pečici pod žarom. Če imamo ročni gorilnik, na vsakem Creme Brulee-ju individualno ‘ožgemo’ sladkor, da karamelizira. Če ga nimamo, lahko to naredimo s pomočjo pečice. Najprej vklopimo žar v pečici na 180 stopinj in pustimo, da zažari. Potem vstavimo pladenj s posodicami Creme Brulee-ja (brez vode tokrat) na najvišjo letvico pod žar in pustimo, da se ‘peče’ par minut. Po presoji pečico ugasnemo in odstranimo vsebino. Creme Brulee ne sme biti v pečici predolgo, ker se lahko začne kuhati (in spreminjati vsebino).
 

Pustimo, da se malce ohladi in postrežemo. Sladkorna povrhnjica mora biti na otip malo trda-karamelizirana.
 

Dober tek!
 

P.S. Beljake, ki vam ostanejo lahko uporabite za sladico Pavlova ali Španske vetrce.