Tek

Tekaški treningizajec TEK

vadba, tehnika, pestrost, napredek, druženje, tekme

Tekaški treningi že potekajo! Pridružite se nam lahko kadarkoli! 🙂

 

Kdaj treniramo: vsak torek in četrtek 18.00 – 19.15

Kje treniramo: zbor na parkirišču pred vhodom v ZOO (klik za zemljevid)

Kaj potrebujemo: tekaško opremo in obilico dobre volje

 

 

PRVI OBISK JE BREZPLAČEN

Imate vprašanje? Pišite na tek@gibit.si

 

Treningi trajajo 75 min, vodili jih bodo izkušeni trenerji, nekdanji atleti, na čelu z nekdanjim večkratnim državnim prvakom Petrom Kastelicem, ki bo tudi pripravil trenažni program.
Tekaške skupine:
ZAČETNA– za vse, ki se šele spoznavajo s tekom in bi se radi previdno in predvsem pravilno lotili teka
REKREATIVNA– za vse, ki uživajo v teku in dobri družbi, a jim rezultat ni primarni cilj. Večji poudarek je tehniki teka, moči, postopnosti, druženju …
TEKMOVALNA – za vse, ki vam je pomemben rezultatski napredek, radi in redno pa se udeležujete tudi rekreativnih tekaških tekmovanj
BONUS: ob določenih nedeljah (z izjemo vikendov, ko bomo skupaj odšli na kakšno od tekaških prireditev) se bomo dobili na vnaprej določeni lokaciji in skupaj opravili dolgi tek. Trening ne bo voden, bo pa vsakič prisoten vsaj eden od GiBit trenerjev, ki bo podal navodila/priporočila. To bodo bonus treningi za vse, ki želite teči več kot dvakrat tedensko in potrebujete družbo pri izvedbi daljših tekov. 

  Z nami je teklo že več kot 500 zadovoljnih tekačev!

 

 


Tek je ena najbolj razširjenih in dostopnih oblik rekreacije. Redno ukvarjanje z njim ima številne pozitivne učinke na naše fizično in psihično počutje. Pa vendar ima lahko tek, če se ga lotimo in izvajamo na nepravilen način, tudi negativne učinke, predvsem v obliki poškodb. GiBit zato organizira tekaške treninge pod strokovnim vodstvom izkušenih trenerjev, ki poskrbijo, da so vaši tekaški koraki namenjeni zdravju, boljšemu počutju, učenju tehnike in hkrati druženju, uživanju ob gibanju ter doseganju osebnih ciljev. GiBit tek je več kot samo tek!

Zakaj GiBit tekaški treningi?

 • različne težavnostne skupine za začetnike in boljše rekreativce
 • strokovno vodeni tekaški treningi z učenjem tekaške tehnike
 • raznoliki treningi: intervali, kros, fartlek, stopnjevanja, učenje tehnike, vaje za moč …
 • motivacijska spodbuda skupine, druženje in zabava
 • testiranja, meritve in analiza tekaške tehnike ter spremljanje napredka
 • udeležba na tekaških prireditvah, maratonih in skupna druženja

Kako izgleda GiBit tekaški trening?

Tekaški trening ni samo enakomeren tek, ki ga ponavadi izvajamo sami. GiBit trenerji poskrbimo za učinkovit in pester tekaški program, ki ga sestavljajo različne oblike treningov, prilagojene različnim težavnostnim skupinam. Pri začetnikih to pomeni izmenjavanje lahkotnega teka in hoje v kombinaciji s krepilnimi in razteznimi vajami ter učenje tekaške tehnike. Tisti, ki zmorejo že nekaj tekaških kilometrov, pa imajo še bolj pester program z intervali, krosi, fartlekom, vzdržljivostnim tekom, stopnjevanji, popravljanje tekaške tehnike, vajami za moč, vajami za preventivo pred poškodbami … Na začetku treninga seveda vedno poskrbimo za primerno ogrevanje, na koncu pa za iztek in raztezne vaje, ki mišicam povrnejo njihovo prožnost. Redno obiskovanje treningov in znanje naših trenerjev vas bo popeljalo do pravilne tehnike teka in spoznanja kako zanimiv in zabaven je v resnici tek.

Kaj pa, če sem tekaški začetnik/začetnica?

Zavedamo se, da je vsak enkrat začetnik in da je vsak začetek težak. A najtežja je vaša odločitev: “JA, začel/a bom teči!” Ko se zgodi to, je vse lažje. Ne govorimo v prazno, ampak iz izkušenj. Do sedaj smo v tekaški svet popeljali več kot 70 čistih tekaških začetnikov (starost od 18 do 73 let), ki se sedaj z nasmehom na obrazu udeležujejo tekaških preizkušenj na 10 in 21 kilometrov. Tekaški začetnik je nekdo, ki ne zmore naenkrat preteči enega kilometra ali teči vsaj 10 minut brez vmesne hoje. Treningi za začetnike so seveda drugačni od tistih, ki jih opravljajo izkušeni tekači. V ta namen vsako pomlad in jesen začnemo z novo skupino začetnikov.

Pozitivni učinki teka

Pozitivni učinki teka izhajajo tako iz samega fizičnega gibanja, kot tudi iz dejstva, da aktivnost izvajamo v naravi:

 • izboljšanje aerobnih sposobnosti, aerobne moči in telesne vzdržljivosti
 • učinkovito izkoriščanje energije iz maščobnih zalog telesa (izguba odvečnih kilogramov)
 • krepitev mišic, vezi in sklepov
 • krepitev srca ter celotnega srčno-žilnega in dihalnega sistema
 • pozitivni psihološki učinki, zmanjševanje stresa, dvig samozavesti in samopodobe
 • upočasnjuje procese staranja

Primerna tekaška oprema

Tek je eden najpreprostejših športov, saj ne rabimo posebne opreme. Tekaški copati in športna oblačila so vse, kar potrebujemo. Pri nakupu tekaških copat moramo biti previdni, saj ni vsak par za vsako stopalo. Ko spoznamo, kako se naše stopalo obnaša ob stiku s podlago, lahko kupimo temu primerne športne copate. V hladnem vremenu se je potrebno obleči topleje, a brez pretiravanja. Tudi v mrazu se znojimo. Če se bomo oblekli preveč, se bomo močno znojili, zaradi prepotenih oblačil pa nas bo začelo zebsti, saj je voda slab izolator. Priporočljivo je, da oblečemo lahka, večplastna oblačila. Dve tanjši plasti bolje prepuščata znoj, kot ena debela. Poleg tega lahko kakšno plast slečemo, če nam je prevroče. Spodnja plast naj bo iz materialov, ki odvajajo znoj stran od kože, saj boste s tem ohranjali toploto.

In sedaj…