Recept meseca: Enolončnica z lečo in kokosovim mlekom

Leča je pravo super živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Bogata je z antioksidanti in obenem deluje močno bazično na telo. V trgovini jih je na voljo več vrst, od rdeče, rumene in zelene do rjave in črne. Tokrat vam predstavljamo idejo za enolončnico iz rdeče leče.

 
Sestavine (4 porcije):
2 veliki žlici kokosovega olja ali dobrega oljčnega olja
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
1 ingver (velikosti 2cm)
1 velika žlica curry-ja v prahu
1/4 male žličke zdrobljene (kosmiči) rdeče paprike
3/4 šalice (za čaj) rdeče leče
1 pločevinka (400g) paradižnikov (koščki)
2,5 šalice (za čaj) vroče vode
par vejic peteršilja
sol in sveže mlet poper
1 pločevinka (350g) kokosovega mleka
Peteršilj in rezine limete za dekoracijo

 
Priprava:
Olje segrejemo v kozici nad srednje močnim ognjem. Čebulo in česen drobno nasekljamo. Ingver olupimo in naribamo na drobno. Peteršilj nasekljamo na drobno. Najprej v olju popražimo čebulo, da se zmehča in malo porjavi. Potem dodamo še česen, ingver, curry v prahu in rdečo papriko. Sestavine v kozici mešamo nad ognjem 2 minuti. Zmesi dodamo lečo in mešamo 1 minuto. Potem v kozico stresemo pločevinko paradižnikov, peteršilj, pol male žličke soli, malo popra in 2,5 šalice vroče vode. Pločevinko s kokosovim mlekom pred odpiranjem dobro pretresimo. Dve žlici kokosovega mleka prihranimo za serviranje, preostanek pa zlijemo k naši enolončnici. Zmes v kozici naj zavre. Potem ogenj zmanjšamo in pustimo nežno vreti 20-25 minut. Leča ne sme biti trda (se pa hitro prekuha). Po potrebi dosolimo (po okusu).
To enolončnico lahko pripravimo več dni v naprej. Potem ko jo ohladimo, jo lahko hranimo v hladilniku 3 dni. Uporabimo lahko tudi drug tip leče 8čas kuhanja je lahko drugačen) in druge poljubne začimbe (bolj ali manj pekoče).

 
Serviranje:
Enolončnico razdelimo v 4 krožnike. V vsakega dodamo par kapljic preostalega kokosovega mleka in okrasimo s peteršiljem. Vsakemu krožniku dodamo še eno rezino limete.
 
Dober tek!