Recept meseca: Jabolčni drobljenec

Tokrat smo za vse ljubitelje dobrega pripravili recept, ki so nam ga dali prijatelji na Švedskem. Posebnega skandinavskega pridiha sicer nima. Je pa zelo okusen in enostaven za pripravo. Redkokdo bo ostal ravnodušen. Sploh, če boste sladico postregli še toplo.
 
Sestavine:
7 velikih jabolk
150 g masla
2,5 dl ovsenih kosmičev
2,5 dl moke
2,5 dl sladkorja
0,5 dl sladke smetane (ali mleka)
0,5 dl javorjevega sirupa (ali podobno)
0,5 čajne žličke pecilnega praška
 
Priprava:
Pečico prižgemo na 180 ˚C. Olupimo in narežemo jabolka na večje rezine. Manjši pekač z visokimi robovi (lahko steklen) premažemo z maslom. Rezine jabolk razporedimo enakomerno po pekaču.
Maslo stopimo v kozici in mu dodamo ovsene kosmiče. Počasi dodajamo še moko, sladkor, javorjev sirup, sladko smetano in pecilni prašek. Kakšno minuto še mešamo na štedilniku.
Kozico odstavimo z ognja in maso stresemo enakomerno po jabolkih v pekaču. Vstavimo v pečico segreto na 180 ˚C in pečemo 20-30 minut, dokler ni sladica zlato-rjave barve in hrustljava po vrhu. Na robovih se bo videl ‘vreli’ karamel.
 
Serviranje:
Ko je pečeno, pustimo, da se hladi vsaj malenkost. Serviramo toplo ali hladno. Najbolje, če sladici dodamo kepico vanilijevega sladoleda in/ali sladko smetano.
 
Dober tek!