Recept meseca: Jogurtova strjenka

Končno imamo dovolj časa, da si lahko skuhamo vse naše najljubše jedi! A ne? 🙂 Tokrat imamo za vas idejo za enostavno in slastno sladico. Eden redkih receptov, ki ga lahko poljubno spreminjate. Brez jajc, brez glutena in primerno za po vadbi.
 
Sestavine:
3 dl navadnega jogurta
2 dl sladke smetane
50 g sladkorja v prahu (lahko manj)
10 g želatine v listih
Borovnice, maline ali mešano gozdno sadje. Lahko sveže ali zmrznjeno. Lahko je kompot ali marmelada.
 
Priprava:
Pripravimo si jogurt, smetano in list želatine (ali v prahu). Želatino pripravimo po navodilu z embalaže. Želatino namočimo za 5 min v hladni vodi, nato pa list odcedimo. Dodamo 3 žlice sladke smetane in nežno pogrejemo, da se raztopi.
V večji posodi stepemo preostalo sladko smetano in sladkor v prahu. Dodamo ji jogurt. Hitro v zmes vmešamo še raztopljeno želatino, da se enakomerno razporedi v zmesi.
To zmes zdaj prelijemo v poljubne kozarce in jih postavimo za nekaj ur na hladno. Najbolje, čez noč.
 
Serviranje:
Preden sladico postrežemo ji povrhu dodamo poljubno sadje. Če moramo porabiti lanske zaloge, je fino dodati babičin sadni kompot ali pa tetino marmelado. Če uporabimo zmrznjeno sadje, ga je treba pogreti in mu dodati sladkor po okusu. Lahko vrečko vanili sladkorja. Ko se sladkor raztopi premešajmo in pustimo, da se zmes ohladi, preden jo damo na strjenko.
 
 
Dober tek!
 
P.S. Količine jogurta, smetane in sladkorja lahko poljubno spreminjamo. Pazimo samo, da je količina primerna glede na moč želatine. 10g je ponavadi za 0,5 litra tekočine.