Recept meseca: Kaj početi s šparglji

Šparglji niso le modna muha. Eden od razlogov, da nam jih pomladi vsakodnevno intenzivno ponujajo, je njihova kratka sezona rasti. Drugi razlog pa so številne zdravilne lastnosti teh zelenih (ali belih) palčk.
 
Šparglji imajo številne koristi za zdravje, vključno s tem, da so brez maščobe ali holesterola in skoraj brez natrija. Veljajo tudi za dober vir vlaknin, kalija, tiamina in vitamina B6. Ker se pri njihovi rasti uporablja le majhne količine uporabljenih pesticidov, so šparglji eni najvarnejših pridelkov za uporabo.
 
Da ne boste šparglje vsak dan jedli na enak način, vam predlagamo par idej, kako jih pripraviti za naslednji zajtrk, malico ali kosilo. Prvo navodilo je, da šparglje splaknemo z vodo in obrišemo še kak drobec zemlje. Del šparglja, ki je bi najbližje zemlji je ponavadi olesenel in ni prijeten na ugriz. Zato je treba oleseneli del odlomiti. Če špargelj primete s prsti na obeh straneh in ga upognete (malo bolj pri korenu), se bo sam zlomil pred olesenelim delom.
 
Kuhani šparglji – šparglje kuhamo v vreli vodi 10 min. Lahko zraven zelenjave, ki se kuha podobno dolgo. Cvetača, brokoli, bučke … Serviramo kot prilogo.
Pečeni šparglji – enostavno popečemo v ponvi ali na žaru, dokler malce ne porjavijo. Naj ostanejo še malo hrustljavi.
Šparglji oviti v pršutu – ovijemo v pršut in pečemo isto kot prej.
Šparglji oviti v vlečenem testu – ovijemo v vlečeno testo, premažemo z jajcem in začinimo. Pečemo isto kot prej.
Šparglji v omleti – kolobarje špargljev popecite s pršutom ali šunko in zalijte s stepenimi jajci ter dodajte sir.
Špargljeva juha – šparglje skuhajte s krompirjem in zmiksajte v gladko juho.
Rižota s šparglji – kolobarje špargljev malo popražite in takoj dodajte riž ter počasi zalivajte z jušno osnovo.
Testenine s šparglji – najbolje grejo s smetanovo omako s parmezanom.
Šparglji v solati – šparglje kuhamo v vreli vodi 10 min. Ohladimo jih (lahko nad ledom), narežemo in dodamo poljubni solati. Zraven bo pasal še mladi sir in kuhano jajce.

 
In še bi lahko naštevali 🙂
 
Dober tek!