Recept meseca: Lazanja iz bučk

Vrtovi so trenutno polni buč. Včasih nam zmanjka idej, kaj naj vsak dan z njimi. Ste že naredili lazanjo iz bučk? Uporabi se jih namreč namesto testa. Vse ostalo zložimo na podoben način.
 
Sestavine:
2 veliki bučki (če imate dveh barv, še bolje)
olivno olje
1 ščepec soli
1 ščepec popra
maslo za pekač
 
Bešamel
50g masla
50g moke
0,5l toplega mleka
1 ščepec soli
1 ščepec popra
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
 
Nadev
300g mlete govedine
50g slanine (ali suhe salame ali pršuta)
50g masla
1 čebula
1 korenček
300g pretlačenega paradižnika
2 žlici paradižnikove mezge
2dl rdečega vina
3 žlice naribanega parmezana
1 ščepec soli
1 ščepec popra
origano
 
Priprava:
Najprej se lotimo priprave bolognese nadeva. Olupimo in operemo čebulo ter jo na drobno sesekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in na njem na hitro prepražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo in korenček. Vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula porumeni.
 
Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo. Meso dobro prepražimo, da je enakomerno zapečeno, nato prilijemo kozarec vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Dodamo origano za aromo. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno 45 minut.
 
Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka (in brez grudic). Med mešanjem počasi prilivamo toplo mleko. Solimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in pet minut mešamo nad šibkim ognjem.
 
Bučke narežemo po dolžini, da dobimo široke trakove. Naj spominjajo na plasti testenin. Lahko so debeli 3-4 milimetre. Bučkine trakove popečemo na ponvi na olivnem olju. Na vsaki strani po 5 min. Vsak trak malce posolimo in popopramo.
 
Naše sestavine so tako pripravljene za zlaganje lazanje.
 
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač namastimo in na dno položimo plast bučk. Nadevamo plast mesne omake in plast bešamela. Ponovno pokrijemo z bučkami in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo parmezan. Lazanjo damo v pečico za 30 do 40 minut. Po vrhu lahko po želji potresimo s pinjolami.
 
Serviranje:
Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati vsaj 30 minut, da se ohladi in učvrsti. Ohlajeno razrežemo, serviramo in okrasimo s poljubno začimbo.
 
Dober tek!
 
P.S. Sestavine lahko v pekač zložimo tudi v drugačni obliki. Lističe bučk lahko tudi zvijemo v rolice in jih napolnimo z mesom.