Recept meseca: Mandljevi linški piškoti

December je kot nalašč za peko dišečih piškotov. Glede na letošnji rojstnodnevni jubilej, se spodobi, da tokrat izberemo najljubše Natašine piškote. Pravi namreč, da se najbolje podajo k dišeči Barcaffe kavi 😊 Tokrat smo izbrali recept z mandlji.
Ker nam priprava linških piškotov vzame malo več časa in zahteva natančne prste, bodo prihodnji dnevi kot nalašč za to.

 
Sestavine:
225 g masla (mehko, na sobni temperaturi)
1,5 šalice sladkorja v prahu in še dodatno za posip
4 jajčni rumenjaki
1 čajna žlička limonine lupinice (na drobno naribane-nasekljane)
1 čajna žlička vanili esence/ekstrakta
3/4 šalice mletih mandljev
3 šalice moke
1/4 čajne žličke pecilnega praška
1/4 čajne žličke soli
kozarec najljubše marmelade

 
Priprava:
V posodi najprej penasto umešajmo maslo in sladkor. Dodamo jajčne rumenjake, limonino lupinico in vanilijev ekstrakt. V zmes vmešamo še mlete mandlje.
V drugi posodi presejemo moko, pecilni prašek in sol. Počasi dodajamo v našo zmes. Dobro premešamo, da se poveže v testo. Razdelimo na dva dela in oblikujemo dva diska, ki ju zavijemo v folijo in damo na hladno za 1 uro, da testo počiva.
 
Pečico segrejemo na 180°C in dva pekača obložimo s peki papirjem. Vzamemo testo (najprej en disk in kasneje drugega) in ga najprej malo pregnetemo, potem pa razvaljamo (na pomokani površini) na približno 0,3 cm debeline. S pomočjo modelčkov izrezite svoje poljubne oblike. Najbolj priljubljene so zvezdice. V polovici ‘zvezdic’ izrežite še male krogce v sredini (da se na koncu lepo vidi marmelada). Zvezdice položite na pekač in jih pecite okvirno 10 min (da malo porumenijo) – odvisno je od debeline testa. Ne pecimo jih predolgo – pazimo, da se ne prepečejo.
 
Pečene piškote malce pustimo, da se ohladijo. Tiste piškote, ki imajo luknjico, na pladnju obilno potresemo s sladkorjem v prahu. Tiste brez luknjic, pa obilno namažemo z našo najljubšo marmelado. Slednje potem pokrijemo z belimi piškoti z luknjico.

 
Serviranje:
Lincerje zložimo na lep pladenj in jih postrežemo. Ali pa podarimo. V zaprti posodi bodo okusni še kar nekaj časa.

 
Dober tek!
 
 

P.S. Šalico, ki smo jo uporabili za mersko enoto je velika šalica za čaj. Recept smo povzeli po Anni Olson.