Piškoti z ovsenimi kosmiči, čokolado in orehi je daljše ime za ta priljubljen posladek. Preizkusite enostaven recept za odlične piškote, ki jih lahko za obiske hranite dlje časa. Piškoti se najbolj priležejo ob skodelici kave ali čaja. Zelo primerni so tudi za na pot.
Sestavine:
2 jajci
14 dag rjavega sladkorja
7 dag belega sladkorja
1 vanili sladkor
15 dag masla ali margarine (stopljeno)
2 žlici mleka
25 dag moke
2 ščepca soli
½ pecilnega praška
½ čajne žličke sode bikarbone
20 dag ovsenih kosmičev
15 dag temne čokolade (nasekljane)
5 dag orehov (nasekljanih)
Priprava:
Vse sestavine natančno stehtaj. Maslo stopi. Čokolado in orehe nasekljaj z nožem (ne zmleti).
Najprej stepi dve celi jajci in med stepanjem počasi dodajaj sladkor (rjavi, beli in vanili), da nastane svetla penasta zmes. Počasi med stepanjem dodajaj mleko. Nadaljuj z izmeničnim dodajanjem masla in moke (ki smo ji predhodno primešali sol, pecilni prašek in sodo bikarbono). Zmes se zgosti, zaradi česa lahko zamenjamo nastavke pri mešalniku. Uporabimo nastavke za testo. Zmesi namreč dodamo ovsene kosmiče, temno čokolado in orehe. Narahlo premešamo, da se sestavine premešajo in povežejo.
Izvedba:
Pečico predhodno segrej na 175˚C. Pekač obloži s peki papirjem. Pripravljeno zmes zajemaj z veliko žlico in delaj kupčke na pekaču. Med kupčki zmesi pusti razmak, ker se med peko malo razširijo. Kupčke lahko tudi malce sploščiš z žlico, da imajo na koncu bolj ploščato obliko. Peci v pečici cca 30 min oziroma dokler zlato ne porumenijo. Če postanejo rjavi, so pečeni preveč.
Te piškote se lahko pripravi več dni v naprej.
Dober tek!

