Recept meseca: Pesto iz čemaža

Toplo sonce nam je v gozdove prineslo morje zelenih površin aromatične pomladne rastline. Nabiralci imamo tako že polne roke dela. Čemaž ali divji česen je postal v zadnjem času vse bolj popularen predvsem v kulinariki. Uživanje čemaža koristi pri zniževanju krvnega pritiska in holesterola ter blaži želodčne težave.
 
Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov. Številna imena, ki se uporabljajo za čemaž, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa iz določenih značilnosti rastline. V gozdu jo prepoznamo po listih bistre zelene barve in predvsem po močnem vonju po česnu. Po okusu pa je čemaž bolj nežen od česna.
Večina uporablja čemaž v jedeh kot nadomestilo za česen ali čebulo. Kljub temu, da je okus bolj nežen, vpliva na okus jedi in njeno aromo. Čemaževe liste lahko narežemo in uporabljamo podobno kot por. Užitni so tudi cvetovi s semeni. Oboje lahko dodamo v juhe, enolončnice, omake, testenine, rižote ali v sveže solate.
 
Sestavine:
Čemaž, 1 velik kup, opran
Peteršilj, 1 majhen kup, opran
60 g pinjol (prej prepraženih)
60 g parmezana
150ml olivnega olja
1 žlička limoninega soka
Sol
Črni poper
 
Priprava:
Zelo enostavno. Vse sestavine, razen oljčnega olja, položimo v kuhinjski mikser/blender in jih miksajmo minuto ali dve. Sol in poper dodamo po okusu. Ne preveč. Nato počasi vlijemo olivno olje, da nastane povezana tekoča zmes. Pesto je pripravljen.
 
Serviranje:
Čemažev pesto lahko uporabite v številnih jedeh. Dodamo ga testeninam, rižotam ali kuhani zelenjavi. Lahko ga dodamo mesnim omakam ali ga postrežemo kot omako za čips (lahko mu primešamo kislo smetano). Zagotovo bo lepo popestril naše pomladanske jedi.
 
Dober tek!
 
P. S. 1: Če vas moti okus po česnu v ustih, si po zaužitem obroku privoščite čokolado. Čimbolj temna bo najbolj pomagala 😉
 
P. S. 2: Še malo več informacij o zdravilnih učinkih čemaža:
 
1. Izboljšuje zdravje srca
Znano je, da čemaž (česen) blagodejno vpliva na visok krvni tlak, kar lahko zmanjša tveganje za aterosklerozo, srčne napade in kapi. Poleg tega je zmožen znižati celotno raven holesterola in ohranjati dobro srce, ko se staramo.
2. Blaži težave z želodcem
Antibakterijska in protiglivična spojina, ki jo najdemo v tej bolj divji obliki česna, lahko pomaga pri ponovnem uravnoteženju bakterijske flore v črevesju, ki lahko pomirja vnetje, napenjanje, krče, zaprtje in druge težave z želodcem.
3. Zdravi kronične bolezni
Učinkovine divjega česna lahko nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, preden ti povzročijo celične mutacije in oksidativni stres v različnih delih telesa. To lahko zmanjša tveganje za raka in druge kronične bolezni, kot so bolezni srca ali artritis.