Recept meseca: Pita iz rožičev in fig

Rožiči in fige so v Mediteranu ravno dozoreli in so v kulinariki perfektni partnerji. Ta pita je elegantna, dekadentna in se jo pripravi presenetljivo enostavno. Rožiči imajo okus po čokoladi ali kakavu in vsebujejo veliko kalcija. Suhe fige pa dajo piti sladkobo in vlaknine. Ne samo, da je ta pita prehransko odlično uravnovešena (glede okusa in hranljivosti), ampak tudi enostavna za pripravo. Sestavine le zmiksamo in pustimo, da se spojijo v hladilniku.
 
Sestavine:
15 suhih fig
2 velike šalice zmlete mandljeve moke
4 velike žlice rožičeve moke
2 veliki žlici javorjevega sirupa
1 velika žlica mandljevega masla
 
Priprava:
Tortni model velikosti 18-24 cm po dnu obložimo s peki papirjem. Zapremo model in odrežemo odvečni papir. V močnem mešalniku (rezalniku) najprej zmiksamo fige v pasto. Potem dodamo preostale sestavine in zmešamo dobro v homogeno zmes. Zmes nato stresemo v tortni model in jo poravnamo. Z žlico zmes čvrsto pristiskamo v kompaktno torto. Izdelek postavimo v hladilnik za eno uro preden postrežemo.
 
Serviranje:
Tortni model odpremo in torto razrežemo na manjše kose. Ko serviramo lahko po vrhu okrasimo s kakavom in svežimi (razrezanimi) figami.
 
 
Dober tek!
 
P.S. Ta pita je veganska in brez glutena. Rožiči vsebujejo znatno količino antioksidantov. Blagodejno vplivajo na holesterol in krepijo želodec in prebavila.