Recept meseca: Pizza iz cvetače

Mogoče zveni malo čudno vendar v tokratnem receptu cvetača res nadomesti testo. Malce za spremembo ali če se izogibate glutenu. Okus cvetače je zelo nežen, tako da bo ta poslastica navdušila tudi tiste, ki ne obožujejo zelenjave.
 
Sestavine:
1 manjša cvetača
1 jajce
50 g parmezana
250 ml paradižnikove mezge
Origano
Poper
Sol
Šunka/puranja prsa/suha salama/dimljen losos/tuna
Mozzarela/čedar/gauda
Zelenjava, gobice ali drugi dodatki po okusu
 
Priprava:
Cvetačo operemo in ji odstranimo liste (ne zavržemo ampak jih shranimo in skuhamo drugi dan v enolončnici). Cvetke med seboj razlomimo in 5 minut kuhamo v slanem kropu. Potem dobro odcedimo in pustimo, da se cvetača ohladi (lahko kar na cedilu). Parmezan nastrgamo. Ohlajene cvetačne cvetke sesekljamo v sekljalniku in jim dodamo eno jajce in parmezan. Količino parmezana lahko po okusu povečamo. Dodamo še ščepec popra. Soliti ni treba, ker bo začimba parmezan. Zmes bo služila namesto ‘običajnega testa’.
 
Okrogli pekač (lahko tortni model) obložimo s peki papirjem. Cvetačno zmes razporedimo po dnu pekača. Enakomerno jo porazdelimo in potlačimo z žlico.
 
Cvetačno podlago potem poljubno obložimo z našimi najljubšimi sestavinami na pizzi. Najprej obilno premažemo z najljubšo paradižnikovo mezgo in potresemo z origanom. Lahko tudi s ščepcem soli in popra. Obložimo s salamo, zelenjavo, mozzarelo in drugimi dobrotami.
 
Serviranje:
Pečico predhodno segrejemo na 200 ˚C. Pekač postavimo na spodnjo rešetko in pečemo 30-45 min. Pizza je pečena, ko sir lepo porjavi. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Tako se bo ‘cvetačno testo’ lepše razrezalo. Pizzo razrežemo na poljubno velike kose in razdelimo med prijatelje. Če boste imeli srečo in bo kakšen kos ostal, ga boste veseli spet v službi za malico.
 

Dober tek!