Recept meseca: Poletni gaspačo

Kam z obilico paradižnikov, kumar in drugih slastnih sadežev z našega poletnega vrta? Španci nam ponujajo rešitev v obliki okusne jedi gaspačo (gazpacho). Bolj pijača kot juha je ta hladna ‘jed’ odlična, ko je zunaj prevroče za močne jedi. Ali, ko imamo preveč zelenjave 🙂
 
Sestavine:
1 kumara
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
1 kg zrelih paradižnikov
2 stroka česna
2 mladi čebuli
75g starega belega kruha
sol in poper
2 veliki žlici dobrega vinskega kisa (po okusu)
2 veliki žlici olivnega olja
 
Priprave:
Olupimo kumaro in očistimo papriko, česen in mlado čebulo. Vso zelenjavo, tudi paradižnike razrežemo na koščke in stresemo v veliko posodo. Dodamo nekaj dni star kruh, ki smo ga tudi razrezali na koščke in vse dobro posolimo in popopramo. Dodamo kis in par žlic olivnega olja. Sestavine zmešamo z rokami in dobro pretlačimo, da iz zelenjave iztisnemo sokove. Pokrijemo in damo na hladno. Pustimo, da se zmes marinira vsaj 30 minut ali čez noč.
 
Ohlajeno zmes stresemo v močan mikser (ni treba vse na enkrat) in zmiksamo do gladkega. Preverimo gostoto zmesi. Če je pregosta, dodamo še malo olivnega olja. Zmes naj bi bila kar precej tekoča. Poskusite in po potrebi dodajte še soli, popra ali kisa. Ko nam okus ustreza, posodo pokrijemo in damo spet na hladno, da se zmes res dobro ohladi.
 
Serviranje:
Gaspačo postrežemo ohlajen. Pred serviranjem ga še enkrat premešamo in preverimo okus. Po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo lahko kot juho. V vsak krožnik lahko dodamo še kakšno kocko ledu in potresemo s sesekljano baziliko. Zraven pa pašejo popečeni kruhki premazani z olivnim oljem in česnom.
 
Dober tek!
 
P.S. Gaspačo lahko naredimo tudi brez kruha. Tako bo brez glutena in bolj rdeče barve 🙂