Recept meseca: Quiche

Poleti se ob obilici čudovite zelenjave na vrtu sprašujemo, kako jo pripraviti na drugačen način. Quiche pravijo Francozi slani piti, ki je lahko zelenjavna ali mesna. Mi smo izbrali zelenjavni recept.

 

Jed, katere priprava se zdi na prvi pogled zelo komplicirana, je v praksi zelo hitra in enostavna. Pri izboru zelenjave ali drugih dodatkov ste lahko zelo spontani in jih dodajate po želji. Za peko boste potrebovali pekač za pite. Najboljši je tak s snemljivim dnom ali ‘gumijasti’.

 

Testo:
175 g moke
100 g masla
1 rumenjak
Ščepec soli

 

Polnilo:
200 g slanine
Čebula (po želji)
250 g poljubne zelenjave z vrta (šparglji, korenje, špinača, bučke …)
200 g creme fraiche
200 ml sladke smetane
3 jajca
Sol in poper
Muškatni orešček in začimbe po izbiri
Parmezan ali feta sir
50 g sira za posip
Bučna semena ali sezam

 

Priprava:
Zmehčane koščke masla (na sobni temperaturi), jajčni rumenjak in ščepec soli vmešamo v moko. Na hitro zamesimo testo in oblikujemo v kroglo. Ovijemo v plastično folijo in postavimo za 1 uro v hladilnik, da se testo ‘spočije’.

 

Medtem na olivnem olju hitro prepražimo slanino (ali pršut) in čebulo (po želji, ni nujno). Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke. Dodamo jo slanini in čebuli in 5 minut pražimo na nizkem ognju (korenje dlje časa, šparglje, špinačo in bučke pa samo minutko). Odstavimo z ognja, da se ohladi.

 

V drugi posodi stepemo jajca in vmešamo creme fraiche (ali mascarpone) in smetano. Dodamo ščepec soli, poper po okusu in začimbe po izbiri. Muškatni orešček zagotovo paše k okusom. V mešanico lahko dodamo malo parmezana (ali feta sira), ki bo tudi ‘osolil’ jed.
Ločeno naribamo (poljuben) sir za posip pite. Pečico segrejemo na temperaturo 175 ˚C.

 

Ohlajeno testo razvaljamo malo večje od velikosti našega pekača za pito. Testo položimo na nameščen pekač in ga s prsti potisnemo ob robove. Testo lahko gleda 1 cm čez robove. Testo parkrat prešpikamo z vilicami. Nato ga prekrijemo s peki papirjem in obtežimo s fižolom ali keramičnimi kroglicami za peko. Na ta način testo pečemo 15 min.

 

Pol-pečeno testo vzamemo iz pečice. Odstranimo peki papir s fižolom ali kroglicami. Verjetno se bo po prvi peki testo malce skrčilo. V tako pečeno testo razdelimo popečeno zelenjavo s slanino. Zelenjavo prelijemo z jajčno kremo. Po vrhu posujemo z naribanim sirom in bučnimi semeni (ali sezamom).

 

Pečemo 45 minut oziroma dokler ne dobi zlato-rjave barve. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Postrežemo narezano še vroče ali hladno. Hladna pita je zelo okusna za malico dan kasneje.

 

Dober tek!