Recept meseca: Slani skutni maslenčki

Prijetne predpoletne temperature in krasna narava nas ves čas vabita ven na zrak. Ste že imeli piknik na travniku? Mogoče vas spodbudi ravno naša ideja za prigrizek. Povsem enostaven in hiter recept, pri katerem nam lahko pomagajo otroci.
 
Sestavine:
200 g moke
1/4 pecilnega praška
180 g masla ali margarine
180 g suhe in pretlačene skute
ščep soli
šunka
sir
jajce
 
Priprava:
Moko, pecilni prašek, maslo/margarino, skuto in sol zmešamo v posodi za testo. Sestavine z rokami ali mešalcem zmešamo v testo. Če je premokro, dodamo dodatno moko. Narejeno testo položimo za pol ure počivat v hladilnk. Šunko in sir narežemo na cca. 3cm dolge trakce. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Potem testo razvaljamo (ne pretanko) in izrežemo kvadrate velike okvirno 5cm. Pri razrezu vedno nekaj testa ostane ‘neuporabnega’. Te ostanke zberemo, pregnetemo in ponovno razvaljamo.
V sredino kvadrata po diagonali položimo šunko in sir ter ju s testom pokrijemo z vseh strani. Tako dobimo male zvitke, ki jih zlagamo na s peki papirjem prekrit pekač. Zlagamo jih narazen, ker med peko zrastejo. Stepemo jajce in z njim premažemo vsak zvitek. Po želji lahko povrhu posujemo še semena (laneno, bučno seme, mak …). Pečemo v pečici 20-25 minut oziroma dokler niso zlato-rjave barve.
 
Serviranje:
Zvitke lahko serviramo poljubno na lepem krožniku na prtičku ali v košarici. Če jih nesemo s seboj na piknik, pa jih lahko damo v papirnato vrečko. Servirajmo podobno kot bi servirali kruh.
 
Dober tek!