Recept meseca: Slivovi cmoki

Ste že opazili, kako polna so letos drevesa s slivami? Iz njih lahko naredimo odlično marmelado in vrsto sladic. Tokrat obujamo recept iz otroštva. Mi smo jim včasih rekli češpljevi knedli.
 
Sestavine (za 4 osebe):
1 kg krompirja
400 g ostre bele moke
1 jajce
3 žlice sončničnega olja
1 čajna žlička soli
14 sliv
14 čajnih žličk sladkorja (ali kock)
Zabela:
80 g masla
30 g krušnih drobtin
Za posip:
Sladkor in cimet v prahu
 
Priprava:
Slive operemo in prerežemo po dolžini ene strani, da jim odstranimo koščico.
Krompir v lupini kuhamo v soljeni vodi do mehkega, olupimo in stisnemo čez stiskalec v večjo posodo. Še toplemu primešamo sol, dodamo olje in razžvrkljano jajce. Postopoma dodajamo moko in sestavine nežno pregnetemo. Iz testa trgamo manjše kose in oblikujemo v ploščate kroge, odvisno od velikosti sliv. Na njegovo sredino položimo slivo, v katero dodamo čajno žlico sladkorja (ali kocko sladkorja), testo zapognemo čez sadež in z rokami oblikujemo v cmok.
Pripravljene cmoke položimo v rahlo vrelo osoljeno vodo in kuhamo cca. 10 min oziroma toliko časa, da priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode in položimo v nižjo skledo.
 
Serviranje:
Maslo stopimo v ponvi, dodamo drobtine in jih prepražimo. Zabelo prelijemo čez kuhane cmoke.
Za posip zmešamo sladkor in cimet ter ga poljubno posujemo po cmokih.
 
Dober tek!
 
P.S. Recept smo povzeli po knjigi ‘Cook Eat Slovenia’, ki jo je napisala naša GiBitovka Špela Vodovc. Več o knjigi pa TUKAJ.