Recept meseca: Španska krompirjeva tortilja s slanino

Tale recept posvečamo GiBit tekaški odpravi, ki se v kratkem odpravlja na maraton v Valencijo. V dnevih pred tekmo jim bo španska tortilja zagotovo dala dodatnih moči za tek.
 
Španska tortilja je vsakodnevnica na španskem jedilniku. Najdete jo celo predpripravljeno v vsakem supermarketu v Španiji. Obstaja več različic. Tradicionalno vsebuje krompir in čebulo. Lahko pa ji dodamo meso ali druge sestavine po izbiri. Špansko tortiljo lahko postrežete toplo, ohlajeno ali hladno na pikniku.
 
Sestavine:
3 velike žlice kvalitetnega olivnega olja
200g slanine (narezane na tanke rezine in trakove)
1 velika čebula (sesekljana)
6 jajc
150ml sladke smetane
125g sira Cheddar cheese (narezanega)
1 velika žlica majarona (sesekljanega) in še dodatno za okras
sol in poper
5 srednje velikih krompirjev
 
Priprava:
Krompir skuhamo neolupljen v slani vodi. Ko se skuha, ga olupimo in narežemo na 0,5-1cm debele rezine.
Pripravimo ognjevarno ponev premera 25cm in jo postavimo na ogenj/ploščo na visoko temperaturo. Ko je dovolj segreta, ji dodamo olivno olje, trakove slanine in čebulo. Pražimo, dokler ni slanina hrustljava in čebula zlato-rjave barve. Ponev odstranimo z ognja, da se zmes malo ohladi.
V vmesnem času prižgemo funkcijo ‘gril’ v pečici, da se pečica segreje. V posodi razbijemo jajca in jih stepemo. Jajcem dodamo smetano, nariban sir, majaron, sol in poper po okusu. Dobro premešamo. Zmesi zdaj dodamo rezine krompirja.
Ponev postavimo nazaj na ogenj/ploščo na nizko temperaturo. V ponev počasi stresemo krompir in jajčno zmes. Tortiljo ne mešamo ampak pustimo, da se počasi peče nad ognjem. Z lopatico na robu ponve preverimo, kako je pečeno dno tortilje. Ko je dno zlato-rjave barve, ponev vstavimo v pečico pod gril. V pečici pečemo še par minut, da se speče zgornja plast tortilje. S krpo primemo ročaj ponve, ko jo odstranimo iz pečice.
 
Serviranje:
Tortiljo stresemo na servirni krožnik in potresemo s preostalim majaronom. Tortiljo lahko razrežemo kot pizzo in razdelimo gostom. V kolikor je naša ponev zelo lepa ali celo rustikalna, lahko tortiljo postrežemo kar v ponvi na leseni deski.
Zraven tortilje lahko postrežemo solato. Zraven paše tudi pesto.
 
Dober tek in dober tek v Valenciji! 😉
 
Vaši GiBit trenerji