Recept meseca: Špinačne palačinke z lososom

Če smo se hrena v spremljavi šunke že najedli, ga lahko pokoristimo v povsem drugačni kombinaciji jedi. Slano različico palačink s špinačo ravno lepo poživi.

 

Količine: za 2 osebi

Sestavine:
2 jajci
4 dcl mleka
1 žlica rastlinskega olja
0,5 male žličke sode bikarbone
Ščepec soli
Poper
300 g pasirane špinače
1 skodelica moke
200 g kremnega sira (sirni namaz ali Philadelfia namaz)
100 g hrena (delikatesni hren v kozarčku)
100 g lososa

 

Priprava:
Špinačo lahko uporabimo zmrznjeno pasirano ali svežo. Zmrznjeno odmrznemo in po želji pokuhamo. Svežo špinačo blanširamo, odcedimo in piriramo. Začinimo s ščepcem soli in popra (po okusu).
Za palačinke zmiksamo 2 jajci z mlekom ter dodamo malo olja in sode bikarbone. V zmes dodamo pasirano špinačo in počasi vmešavamo moko po potrebi. Naj masa ne bo pregosta (malo bolj gosta ob običajnih palačink).
Za nadev uporabimo kremni sir, ki ga zmešamo s hrenom. Če uporabimo sveži hren, moramo dodati večji delež kremnega sira. Naj se hren ne čuti pretirano. Poskusimo okus nadeva in po želji posolimo/popopramo ali dodamo več kremnega sira.
Losos narežemo na trakce.

 

Izvedba:
Špinačne palačinke spečemo kot običajno na maslu na vroči ponvi vendar bolj pazljivo, da se čimmanj obarvajo v rjavo. Palačinko (na bolj rjavi strani) po celem na debelo namažemo s hrenovim namazom. Losos v manjših količinah poljubno razporedimo po premazani palačinki in zvijemo v rolo. Rolo razrežemo na 3-4 kolobarje (lahko malo diagonalno za lepši videz). Postrežemo kot hladno predjed ali prigrizek.

 

Dodatki:
Kremnemu siru lahko dodamo tudi kislo smetano in kot začimbo drobnjak.

 

P. S. Idejo za recept smo dobili pri Ani Šušteršič, ki pripravo te jedi poučuje na tečajih Akademije Jezeršek.

 

Dober tek!