Recept meseca: Žametna juha iz rdeče pese

Ne glede na to, kako jo pripravite, je rdeča pesa titan zdrave prehrane. Rdeča pesa je nizkokalorična, polna vitaminov in mineralov ter močnih antioksidantov. Ravno pravi čas, da si jo pripravimo.
 
Sestavine:
1 čebula
timijan
1 strok česna
2-3 jušni žlici olivnega olja
250 g koromača
300 g krompirja
lupinica ene limone (nastrgana)
600 g rdeče pese
50 g belega vina
1 1/2 liter zelenjavne jušne osnove (lahko iz kocke)
sol
poper
 
Sestavine za serviranje:
100 g sladke polnomastne smetane, ohlajene
cimet
klinčki
zdrobljeni mandlji
koromačevi listi
poper
sol
 
Priprava:
Kozico postavimo na ogenj in v njej segrejemo olivno olje. Grobo sesekljamo čebulo in jo dodamo na segreto olje. Čebulo malce pražimo, da postekleni in dodamo dobro sesekljana timijan in česen. Vse skupaj premešemo in pražimo par minut. Koromač prerežemo na pol, odstranimo steblo in liste in razrežemo na večje koščke. Te dodamo v kozico k ostalim sestavinam. Koromačeve liste pa shranimo za kasneje. Krompir olupimo, razrežemo na koščke in dodamo v kozico. Dodamo še limonino lupinico, rdečo peso, vino, jušno osnovo, sol in poper (po okusu). Kozico pokrijemo in pustimo, da juha vre na srednjem ognju 30-40 minut.
Po pretrečenem času poizkusimo juho in dosolimo po potrebi. Preverimo, če so vse sestavine skuhane. Odstavimo z ognja. Pripravimo palični mešalnik in vsebino kozice zmiksamo do gladke in žametne teksture. Če je juha pregosta, lahko dodamo malo vroče vode in ponovno zmiksamo.
 
Seerviranje:
Sladko smetano stepemo, da ima teksturo podobno jogurtu. Dodajmo ji cimet in klinčke ter premešamo. Juho serviramo v lepe globoke krožnike in vsaki dodamo eno veliko žlico ‘začinjene smetane’. Po vrhu posujemo še drobce mandljev, malce nasekljanih koromačevih listov in par kapljic olivnega olja. Postrežemo.
 
Dober tek!
 
 
P.S. Recept smo povzeli po kuharju Akisu Petretzikisu.