Recept meseca: Zeleni ‘smoothie’

Obdaja nas najbolj zelena sezona. Gozd zeleni, poln je čemaža, šparglji rastejo in špinača je že. Zakaj si ne bi pripravili veliko zelenih jedi? Idejo za tokratni recept smo dobili pri naši Nataši, ki jo večina pozna z nordijske hoje. 🙂
 
Predlagamo, da si čimvečkrat pripravite zeleni ‘smoothie’ (smuti). Poleg sveže špinače mu lahko dodamo sestavine po želji. V našem receptu smo špinači dodali še avokado in banano za sladkost. Recept je osvežujoč in ni presladek.
 
Surova špinača je superživilo, ki v sebi nosi veliko vitaminov in mineralov. Bogata je tudi z nitrati, ki izboljšujejo umske sposobnosti in karotenoidi, ki delujejo kot antioksidant in imajo protivnetne učinke. Lahko se jo uživa surovo ali kuhano. Zelenjavni okus v zelenem ‘smootie-ju’ ublažimo z banano in/ali medom.
Avokado je neverjetno hranljiv. Vsebuje veliko kalija in je poln prehranskih vlaknin. Bogat je z zdravimi mononenasičenimi mmaščobami, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo. Avokado nima izrazitega okusa in smoothie-ju doda kremast občutek.
 
Sestavine (za 2 osebi):
1 banana (narezana)
pol avokada (olupljen in narezan)
dve pesti mlade špinače
ena skodelica mleka (ali jogurta)
6 ledenih kock
(po želji: 2 čajni žlički medu)
 
Priprava:
Sadeže olupimo in narežemo na večje kose. Vse stresemo v blender in dobro zmiksamo. Če želite bolj sladek napitek, lahko dodate še malo medu ali javorjev sirup. Mleko/jogurt lahko nadomestite z vodo.
 
Serviranje:
Postrezite v steklenih čašah ali kozarcih, da pride do izraza zelena barva. Predlagamo, da smoothie čimprej spijete, ker s časom avokado oksidira in postaja rjave barve. Tudi v hladilniku. Kljub rjavi barvi, je sicer še vedno užiten.
 
Dober tek!